Ομάδα διακοπής καπνίσματος

cigar

Πρόκειται για δομημένη ομάδα 8 2ωρων συνεδριών βασισμένη στο γερμανικό εγχειρίδιο του H. Unland. Είναι προαιρετική η ταυτόχρονη χρήση έμπλαστρου νικοτίνης ή βουπροπιόνης (σε συνεργασία με γιατρό).

 

Το πρόγραμμα αυτό έχει τα πιο ενθαρρυντικά μέχρι σήμερα ερευνητικά αποτελέσματα, ακόμη και ένα χρόνο μετά τη λήξη της θεραπείας.

         

Τα ποσοστά διακοπής καπνίσματος είναι απογοητευτικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι μόνες έρευνες που έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα είναι αυτές που συνδυάζουν την γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία με φαρμακευτική αγωγή. Το πρόγραμμα που προτείνεται έχει τα εξής χαρακτηριστικά :

 

ž  Βασισμένο στο γερμανικό εγχειρίδιο του Heribert Unland

ž  Βασισμένο στις αρχές της γνωσιακής – συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας

ž  Ομαδικό πρόγραμμα

ž  8 δίωρες, εβδομαδιαίες συνεδρίες

ž  Προαιρετική η ταυτόχρονη χρήση νεότερων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (bupropion σε συνεργασία με γιατρό) ή χρήση έμπλαστρου νικοτίνης μέχρι τα άτομα να διακόψουν τελείως το κάπνισμα

ž  Επιλογή της μεθόδου «μια κι έξω» ή της «σταδιακής διακοπής»

ž  Έμφαση στην αντιμετώπιση της ψυχικής εξάρτησης και του αυτοματισμού που οδηγούν τα άτομα στο κάπνισμα

ž  Εφικτή και εφαρμόσιμη θεραπεία (χαμηλό κόστος και σχετικά λίγος χρόνος)

ž  Απαιτείται ενεργή συμμετοχή και συνέπεια στην εφαρμογή των ασκήσεων

ž  Ατομική ανάλυση της καπνιστικής συμπεριφοράς, κίνητρα διακοπής καπνίσματος, λίστα καταγραφής, ορισμός ημερομηνίας μέχρι την οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν διακόψει το κάπνισμα είναι μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται.

ž  Το μήνυμά μας: «Διακόπτουμε το κάπνισμα. Ζούμε ξανά ελεύθεροι και αυτόνομοι».